Hvad er vulvodyni?

En langvarig smertetilstand ved skedeindgangen, som oftest ses hos yngre kvinder.

Årsag:

Årsagen til vulvodyni er ikke kendt. En teori bygger på, at der har været en skade på vævet i området, måske i forbindelse med svær blærebetændelse, svamp eller efter en fødsel.

Området i slimhinden ved skedeindgangen kan være meget følsomt. Det er kendt, at der ved længere tids smerter sker en øgning af antallet af nervefibre i området.Almindelig berøring udløser derfor ubehag eller smerter, f.eks kraftig brænden, prikken, stikken eller følesen af, at der er et sår.

Behandling:

Berøringsterapi, som også kaldes desensibilisering.

Program for behandling:

Der er gode erfaringer med at lave en blid berøring af de ømme områder. De ømme områder svarer til de 4 kirteludmundinger. Se tegning:

Det vigtigste i den blide berøring,er at det foretages dagligt,så slimhinderne vænnes til berøring.

Det behøver ikke at tage lang tid,og det er en god ide at mærke på både de ømme og de smertefri områder i skedeindgangen.

Dette kan gøres på flere forskellige måder: Behandlingen kan foregå halvsiddende i seng,under brusebadet eller siddende på toilettet.

Du kan anvende en god fedtcreme eller til eksempel: Panthothenol creme,mandelolie eller siliconebaseret olie,afhængig af,hvilken en du synes bedst om.

Med pegefingeren kan du berøre de ømme punkter på hver side af urinrøret. Ved de nederste punkter,er det nemmest at bruge tommelfingeren.

Massagen kan foregå ved:

At trykke forsigtigt ned i vævet, holde trykket et par sekunder og give slip igen. Det er en god ide at lade trykket følge åndedrættet.

At stryge på slimhinden i rolige bevægelser.

At duppe med lette rytmiske bevægelser.

Det må godt føles lidt ubehageligt,men vær opmærksom på,om det ændrer sig i positiv retning,når du bliver ved og husk også at berøre områder,der ikke gør ondt.

Om du masserer 5 eller 10 min er ikke så vigtigt.Det vigtigste er, at du masserer hver dag.

Du skal først forsøge samleje,når du er mindre øm og tryg ved berøring. Det kan godt tage 2-3 mdr.

Ved regulære muskelspændinger kan du evt blive henvist til Gynækologisk fysioterapeut.