Menu


TLF/MAIL/AFBUD/ADRESSE
Personale
Her bor vi
Information
Ferie/Kursus
Links
Vejledninger
Hvis problemer med at læse din email fra os
Behandlerliste til fysioterapi i region nord
Patienttilfredshed 2013 & 2017
Ønsker du at indberette en utilsigtet hændelse
Privatlivspolitik 28.05.2018
Rejseforsikring og Sygdom
Menopause/Hormoner
Spørgeskema

Overgangsalderen/Menopausen

Overgangsalderen er ikke en sygdom, men en naturlig fase i alle kvindes liv, hvor hormonniveauet ændrer sig og menstruationen ophører.

Overgangsalderen giver ofte nogle udfordringer på grund af hormonelle ændringer, som kan give fysiske og psykiske symptomer. 2/3 af alle kvinder oplever overgangsaldersymptomer i form af : hedestigninger, svedeture, søvnforstyrrelser, humørsvingninger/depression, muskel/led-smerter samt fysisk og mental træthed. Alt dette påvirker livskvaliteten som kvinde, men det påvirker også relationer til omgivelserne. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på de muligheder, der findes for at komme igennem overgangsalderen uden for mange gener, og der findes i dag mange muligheder for at afhjælpe og behandle generne i overgangsalderen.

Hvad er Hormoner ?

Hormoner er naturlige og nødvendige stoffer, der dannes et sted i kroppen, føres med blodet og virker et andet sted i kroppen via ”hormonreceptorer”

Kvindelige kønshormoner(kkh) dannes hovedsagligt i ægblærene(follikler) i de aktive æggestokke(ovarier), og påvirker dels kønsorganerne, men også andre organer : Hud, Hår, Knogler, bindevæv, hjerte og blodkar. Kvinder fødes med ca 1 million æg-anlæg, som dog først bliver aktive ved puberteten når menstruationerne begynder(menarchen), og som gennemsnitligt sker i 13-års alderen. Der dannes ikke flere æg-anlæg, som derimod gradvist forfalder hen mod overgangsalderen, hvor æggestokkene bliver inaktive, blødningerne stopper, og man risikerer at få ”overgangsaldersymptomer(østrogenmangelsymptomer). Den gennemsnitlige alder for sidste menstruation(menopausen) er 51½ år.

De vigtigste kkh er det naturlige østrogen Østradiol, og det naturlige gestagen Progesteron.

Østradiol dannes i de aktive ægblærer i æggestokken, og forbereder livmoderen til at kunne blive gravid efter en ægløsning og evt befrugtning(konception). Der ud over hjælper østradiol med at vedligeholde hjerte-kar banen og knoglesystemet, og forebygger dermed hjerte-kar sygdom og knogleskørhed.

Progestron dannes i det ”gule legeme”, som er en kirtel der dannes af ægblæren efter ægløsning. Progesteron er det graviditets bevarende hormon, som forbereder livmoderslimhinden til at kunne modtage det befrugtede æg, og sørger for at graviditeten udvikler sig de første 3 mdr.

Regelmæssige menstruationer er et godt tegn på regelmæssige ægløsninger, og dermed aktive og velfungerende æggestokke. Hen mod den sidste menstruation bliver æggestokkene ustabile, ægløsningerne, og dermed blødningerne, bliver uregelmæssige indtil de til sidst forsvinder ved menopausen(51½ år). Denne tid kaldes overgangsalderen, og kan vare i flere/mange år. Ud over uregelmæssige blødninger oplever mange også østrogenmangelsymptomer(overgangsaldersymptomer) både ”systemisk” i hele kroppen, og lokalt i skeden og blæren:

Systemiske østrogenmangelsymptomer : Hedestigninger og svedeture(specielt om natten), humørsvingninger/depression, indre uro, dårlig nattesøvn, muskel-led smerter, nedsat sexlyst, hårtab m.m.

Lokale østrogenmangelsymptomer : Tørre og tynde slimhinder i skeden -> smerter ved samleje, irritabel/overaktiv blære, urinvejs infektioner, urin inkontinens, nedsynkning af blære/livmoder/skede.

Herud over ses ofte vægtøgning, træthed,

Overgangsalderssymptomerne aftager oftest over 3-5 år, men kan kan vare ved i mange år, og hos nogle få varer det ved hele livet !

Hvis østrogenmangelsymptomerne bliver uacceptable kan de, (men skal ikke !)behandles. Kun i tilfælde af tidlig(<45 år) og meget tidlig overgangsalder(<40 år) anbefaler man absolut hormonbehandling mhp at forebygge knogleskørhed og hjerte-kar sygdom.

Overgangsalderen kan behandles på mange måder, og med vekslende effekt/succes :

  • Ændret livsstil med forandring af : Kost, motion, alkohol, mentale/kognitive øvelser/kurser.

  • ”Natur medicin” : flere planter indeholder planteøstrogener(Fyto-østrogener), som kan påvirke østrogenreceptorene i kroppen, og dermed behandle østrogenmangel symptomer. Det drejer sig typisk om soya-produkter og fermenteret rødkløver. Et problem med naturmedicin er at det sælges som ”kosttilskud”, og dermed ikke er underlagt de samme stramme regler og kontrol som regulær medicin er. Det kan således være svært at være sikker på hvad og hvor meget præperaterne indeholder, samt evt bivirkninger. Umiddelbart er fytoøstrogener dog ufarlige.

Den mest effektive behandling af hormonmangelsymptomer er hormonbehandling !

  • Hormonbehandling : Kvinder som er yngre end 60 år, mindre end 10 år efter menopausen og i øvrigt i det væsentlige sunde og raske, opfylder ”Det terapeutiske vindue”, og kan uden væsentlig risiko tilbydes hormonbehandling ved behov og ønske.

  • Hormonbehandling frarådes(Er ”kontra-indiceret”) hvis man har haft Østrogen følsom kræft(typisk brystkræft) eller manifest hjerte-kar sygdom eller blodpropper, eller man har øget risiko for dette.

  • Systemiske østrogenmangelsymptomer behandles systemisk(tablet, plaster, gel, spray), medens lokale/vaginale symptomer behandles lokalt(vaginal tablet eller ring).

  • Alle kan få lokalt østrogen !

  • Rent systemisk østrogen uden gestagen giver øget risiko får celleforandringer/kræft i livmoderslimhinden, og må derfor kun gives til kvinder der ikke har en livmoder ! Alle andre skal have gestagen sammen med østrogen for at beskytte livmoderslimhinden mod celleforandringer.

  • Østrogen kan gives som tablet, men foretrækkes at gives gennem huden som plaster, gel eller spray for derved at reducere en evt. øget risiko for blodpropper i benene ved østrogen-tablet behandling.

  • Gestagen kan gives enten ”cyklisk”, så man igen får blødninger, eller ”kontinuerligt” – blødningsfrit.

  • Cyklisk gestagen kan gives som tablet eller som plaster, ofte i kombinationspræparater med østradiol.

  • Kontinuerligt gestagen kan gives som kombinationspræparat sammen med østradiol som tablet eller plaster, eller gives alene som tablet, eller i hormonspiral.

Der har i tidens løb været megen diskussion og usikkerhed om risikoen for bivirkninger ved hormonbehandling, Specielt mhp risikoen for brystkræft og blodpropper/hjerte-karsygdom. Den seneste forskning(sidste 10 år) fastslår at der ikke er øget risiko ved hormonbehandling, hvis man holder sig inden for det ”Terapeutiske vindue”(< 60 år, < 10 år efter menopausen og i øvrigt rask) og mindre end 5(7) års behandling.

Typen af hormonbehandling må man snakke med sin læge om, mhp at få den bedst mulige behandling med mindst mulig risiko. Der kan desuden aftales ned/udtrapning efter princippet ”Lavest mulige dosis med tilstrækkelig effekt.

  Dag Hammarskjølds Gade 4, 9000, Aalborg
Tlf: 9816 2933